Corona heeft de toerismesector totaal op zijn kop gezet. Terwijl bewoners genieten van de nieuwe rust in de stad, luiden ondernemers de noodklok. Ondertussen creëert deze adempauze ook kansen voor nieuwe vormen van duurzaam toerisme waar meer mensen baat bij hebben. We hebben nu de tijd om te werken aan toerisme 2.0, voor tijdens én na de lockdown. Om die kansen te onderzoeken organiseerde het Urban Leisure and Tourism Lab in mei 2020 de hackaton Reinvent Tourism.
Nieuwe balans
Geen ellenlange rijen voor musea, geen krioelende mensenmassa op de grachten en geen opstoppingen meer in de smalle straatjes van het centrum. Maar dus ook geen inkomsten van al die geld uitgevende toeristen. Hoe brengen we de toerismesector weer in balans met wat de stad wil en nodig heeft? In het kader van het Reinvent Tourism Festival zette een groep hackers in mei 2020 hun tanden in de toekomst van de Amsterdamse toeristensector. Wat kunnen we doen om vrijetijdsbesteding dicht bij eigen huis aantrekkelijk te maken en hoe kunnen we de impact ervan positiever laten zijn, óók in het post-coronatijdperk?
Destination Amsterdam
In dit CGE-project ontwikkelden twee multidisciplinaire studententeams in sneltreinvaart plannen over hoe het verder moet met het toerisme in de stad. Deelnemers werden uitgedaagd om creatieve en duurzame oplossingen te bedenken voor ‘destination Amsterdam’. Gecoacht door het lab onderzochten zij de kansen die de nieuwe situatie biedt om de toerist op andere plekken en gedachten te brengen. Zo ontstond in de twee sprints een plan om de hotels de crisis door te helpen met een veilig, aantrekkelijk programma voor bezoekers, dat meteen goed is voor de rest van de stad. Met originele programma’s voor de cultuurliefhebber, de levensgenieter, de sportieveling en de actieveling willen de hackers de andere, minder drukbezochte kant van Amsterdam laten zien.